Когато достъпът до вкъщи е ограничен – какво да правим, ако скъпата брава се повреди

Автоключар - какво да правим, ако скъпата брава се повреди?

Рядко някой не е трябвало да се сблъсква с факта, че е невъзможно да влезе или излезе от дома си. И няма значение каква е причината – ключът е изгубен или не се завърта в ключалката. Нека да разберем какво да правим в подобна ситуация, как да отворим вратата, ако ключът ни е заседнал в ключалката. Това е най-честият случай в ежедневието. Потърсете денонощен автоключар София и той ще ви се притече на помощ да разреши проблема ви!

Какво трябва да направите първо? Огледайте ключалката и самата конструкция на вратата. Това ще помогне поне приблизително да се определи какво е причинило дефекта. Всъщност, преди да се избие платното, да го извади от пантите, да се опита да се демонтира заключващото устройство, да потърси sos locksmith автоключар,  човек трябва да анализира всички външни прояви на неизправността. В повечето случаи се намира оптималното решение и ако ключалката е заседнала, тогава можете да я отворите сами.

Вероятни причини за неизправност

  • Производствени дефекти – Като правило това са последиците от неправилното монтиране и проблемите с ключалката се появяват доста скоро.
  • Повишено износване на части –  Между другото, това често се случва, когато вместо оригиналниключове се използват дубликати. Освен това, ако са направени според пробата, без да се премахва и разглобява заключващото устройство.
  •  Запушена ключалка – Пренебрегване на изискванията за периодично смазване на механизма.
  • Постепенна деформация (изкривяване) на блока на вратата или крилото – Най-вероятно ще трябва или да премахнете или да изрежете част от крилото на вратата.
  •  Дефекти в самия ключ – Много хора го използват не само по предназначение, но и като импровизирана отвертка, отварачки за бутилки и други подобни. Естествено, с течение на времето такъв ключ в ключалката се превръща в все по-трудно използваем и се огъва и разваля.
  • Опит за разбиване – Някой се е опитал да разбие вратата ви, но неуспешно.

След това трябва да оцените сложността на неизправността и вашите възможности. Например, ако металната врата е задръстена, тогава очевидно не можете да направите нищо без специален инструмент. И помощ отвън определено ще е необходима. Ако е дървена и достатъчно нова, тогава също е неподходящо да разрешите проблема, като разбиете платното. И само след анализ на всички фактори е възможно да се вземе рационално решение какво да се прави в случай, че има деформация на вратата или повреда на ключалката.

Автоключар - какво да правим, ако скъпата брава се повреди?
Автоключар – какво да правим, ако скъпата брава се повреди?

Типични неизправности

  • Ключът е труден за поставяне и заяжда –  Дефект на лостовия механизъм. Тук не можете без специалист и подходящия инструмент. Най-вероятно ще трябва да премахнете ключалката и да я отремонтирате.
  • Замърсяване на ключалката –  Трябва да се изплакне. По-добре е да използвате „течен ключ“, който се инжектира в ключалката. Като опции – машинно масло, растително масло, керосин. Това се прави няколко пъти и след всяко пълнене на ключалката с течност в нея се вкарва ключ и се правят опити да се избута по-дълбоко. В същото време се обръща, доколкото е възможно, докрай. По правило две или три „серии“ от такива операции са достатъчни за изчистване на канала. В някои случаи игла или тел помага да се извадят отделни фрагменти.
  • Заклещени отломки – Това се случва при опити за разбиване на ключалката. Ако някой изплаши натрапника, той ще се опита да скрие следите от присъствието си. Затова той чупи главния ключ и си тръгва. Ако това е причината ключалката да се задръсти, лесно е да избутате металното парче отзад. Но само в случая, когато някой си е у дома и може да отвори входната врата отвътре. По-добре е да не се опитвате сами да отстраните тази неизправност отвън.
  • Ключът не може да бъде изваден – Като правило това показва, че ключалката на вратата е счупена. Необходимо е да се опитате да извадите ключа от ключалката, като използвате препоръчаните смазочни материали. За да предотвратите това да се повтори, трябва незабавно да замените или целия механизъм, или части от него.

Ако не може да се справите сами е по-добре да потърсите професионален ключар/автоключар за да избегнете допълнителни проблеми и усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *