Какво да сложим на празничната трапеза за Великден

Какво да сложим на празничната трапеза за Великден

Великден е един от най-старите ни и красиви празници. По това време от годината природата се събужда, масите са отрупани с вкусна храна, роднини и приятели се срещат и си разменят добри думи и пожелания, а децата нетърпеливо чакат да украсят заедно великденските яйца. Какво да сложим на празничната трапеза за Великден? Това се питат всички домакини.

Въпреки това, както на всеки празник и тук има много дейности, свързани с подготовката, приготвянето на храната и декорацията на къщата и масата.

Трябва да помислите за менюто, за това кой от гостите какво не яде или към какво е алергичен. Затова планирайте добре действията си. Защото освен християнски празник, Великден е и празник на който всяка домакиня и кулинарка показва какво и колко може.

Традицията повелява на масата задължително да има боядисани яйца, като червеното е най-важно сред тях – то показва кръвта на Исус. Освен яйцата, следващото ястие, с което свързваме християнския празник това е козунакът. Няма Великден, ако няма козунак! След тях се нареждат салатите, основното и великденските сладки.

Какво да сложим на празничната трапеза за Великден
Какво да сложим на празничната трапеза за Великден

При яйцата нещата са ясни. Украсяваме ги подобаващо в най-различни багри, а заради това че в повечето случаи са в огромни количества спокойно можем да ги използваме за салатата.

Основното ястие е агнешкото, което е един от най-важните елементи. В случай, че не може да си набавите агне, то тогава би могло да бъде заешко или свинско. Но агнето е смятано за така тематично, защото се вярва, че в деня, когато Исус е Възкръснал е принесено в жертва агне.

В допълнение може да направите разядки и да ги поднесете с полезен многозърнест хляб.

Какво да сложим на празничната трапеза за Великден
Какво да сложим на празничната трапеза за Великден

Десертът го оставяме на вашето въображение!

Направите каквото пожелаете. От традиционни сладкиши, до нещо по-изискано и различно. Украсете десерта празнично и със сигурност ще спечелите всички симпатии.

Освен храната, от голямо значение е и декорацията на празничната трапеза.(Как да организираме шкафовете в кухнята) По това време природата е прекрасна, наслаждаваме се на буйна зеленина, цъфнали дървета и колористи цветя. Черпете идеите си от там! Направете най-различни и цветни венци. Напълнете вазите с красиви цветя. Сложете свещи на масата, а около тях декорирайте просто със зеленина и клончета. Свежата, пролетна украса със сигурност ще впечатли всички! А ако желаете да прекарате още време със семейството си, то присъединете и децата към подготовката на украсата и направете заедно великденски кошници.

Това би била една прекрасна декорация за дома, която може да запазите дори и след празника!

Ако сте готови с трапезата остана да сложите приятното и весело настроение и да се забавлявате с цялото семейство на този голям християнски празник. Бъдете смирени и хапнете вкусно от празничната трапеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *