Топ матраци – с какво подобряват съня

Топ матраци - с какво подобряват съня

Топ матракът е тънък безпружинен матрак. Той няма да замести напълно стандартният матрак, но може значително да подобри качеството на съня. Тези модели се произвеждат от много фирми и няма да ви бъде трудно да намерите оптималната ортопедичност. Прочетете повече за топ матраци!

Ползи от топ матраците

Топ матракът предпазва повърхността на матрака от износване, повреди и замърсяванията. Той не само може да запази оригиналния вид на тъканта, но и да предотврати появата на мръсотия.

Благодарение на топ матрака можете да постигнете необходимата промяна на нивото на твърдост на леглото – както да я повишите, така и да я понижите.

Обикновено съвременните топ матраци са изработени от материали с различна твърдост. Така че са чудесно решение за всички, които са недоволни от нивото на ортопедичните качества на настоящия си матрак.

Също така, благодарение на чудесните си качества, топ матрака е способен да изглади неравностите по дивана, което го прави  много подходящ за спане. Ако не е възможно да поставите в стаята легло с матрак, топ матракът ще ви помогне да направите съня си по-спокоен и на дивана.

Още едно голямо предимство на топ матракът е, че той може да прикрие провисналите зони на стария матрак и да изравни напълно повърхността. Когато пружините на матрака се повредят на някои места, което се случва неизбежно, след като той се използва интензивно. Топ матракът веднага ще върне старото ниво на комфорт.

Топ матраци - с какво подобряват съня
Топ матраци – с какво подобряват съня

От какви материали се изработват топ матраците?

Всеки един топ матрак може да бъде изработен от разнообразни материали – например, може това да бъдат меки материали като мемори пяна или естествен каучуков латекс, които ще направят престоя ви забележимо по-удобен.

Топ матракът може да повиши височината на вашето легло, когато това е необходимо. Той може да е с дебелина 6-7 см, което обикновено е достатъчно, за да стане по-висок.

Ако изберете да се снабдите с топ матрак, той ще подобри и микроклимата в леглото. Тоест, ще го направи по-топло през зимата и по-хладно през лятото. Моделите с естествена вълна ще ви помогнат да се затоплите по-бързо в студено време, а излишната топлина ще се отведе незабавно, благодарение на специалния състав на съвременните термо регулирани пени.

Какво да търсите при избора на топ матрак?

Ако трябва да обобщим, най-важната задача на топ матрака е да направи мястото за спане по-удобно, както и да осигури правилното положение на гръбначния стълб по време на сън. 

За да може избраният модел да отговори на очакванията, препоръчваме да го оцените според три критерия.

Ниво на твърдост

Най-твърдите тънки матраци спомагат за поддържане на правилното положение на тялото по време на почивка, като по този начин облекчават статичното натоварване от ставите и гръбначния стълб. Тези опции са подходящи за хора със заседнал начин на живот. Моделите със средна и по-ниска твърдост насърчават мускулната релаксация и са подходящи за тези, които работят усилено физически.

Размер

Дължината и ширината на горната част трябва да съвпадат с основата, към която е прикрепена. Така че фиксацията да е надеждна и да не се плъзга от леглото.

Материали

Пълнежът може да бъде естествен или изкуствен. За производството на топ матраци се използват същите пълнители, както при конвенционалните матраци.

Евтина и полезна покупка

Ако диванът или матракът са се износили, загубили ортопедичните си качества и вече не ви устройват като място за спане, не бързайте да харчите пари и да ги сменяте. Един евтин топ матрак ще реши проблема – той ще върне комфорта в леглото ви до предишното ниво и ще му придаде желаната анатомичност и ортопедичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *