Видове матраци

Какви видове матраци съществуват? Видове матраци могат грубо да бъдат разделени на две категории: ортопедични и анатомични. Прочети още!

Известно е, че сънят заема до една трета от живота ни, а що се отнася до децата, то през първите няколко години след раждането си, те постоянно спят. Точно в този момент тялото почива от дневния стрес и се възстановява. Докато спите, не само мускулите ви се отпускат и почиват – мозъкът също извършва своеобразно „рестартиране“, обработвайки информацията, получена през деня. Ето защо е толкова важно мястото за спане да е възможно най-удобно, а главна роля в това отношение играе  правилният матрак. Ще разгледаме няколко видове матраци.

Какви видове матраци съществуват

Всички видове матраци могат грубо да бъдат разделени на две категории: ортопедични и анатомични.

Широко разпространено е мнението, че повечето добри матраци са ортопедични, което обаче е напълно невярно. Тази категория включва продукти, предназначени за решаване или предотвратяване на проблеми с гръбначния стълб. Ортопедичен може да се нарече матрак, който ще позволи на гръбначния стълб да е така разположен по време на сън, че да не се допуска изкривявания и натрупване на мускулно напрежение. Тези модели матраци ви помагат да се отървете от дискомфорта, предотвратяват влошаването на вече съществуващи заболявания на опорно-двигателния апарат и са отлична превенция срещу появата на нови. 

Освен  ортопедични и анатомични, матраците могат да бъдат еднолицеви, двулицеви, с покет пружини, мемори пяна или топ матраци.

Пружинни матраци

Пружинните матраци са разделени в две категории: със зависим и независим пружинен блок.

При първият тип всяка спирална пружина е здраво свързана с останалите, следователно, когато се натоварят, всички те се движат. Предимството на такива матраци е механична якост и достъпна цена. Подобни модели са в състояние да издържат на голямо натоварване, но ортопедичният ефект е скромен.

При втория тип пружините са в отделен независим блок. Това осигурява необходимата опора за гръбначния стълб. Стандартният брой пружини е 250 на квадратен метър, но има модели с 500 и дори 900-1000 пружини. Тези модели са отличен избор за хора с по-голямо тегло, както и за тези, които се нуждаят от максимална ортопедична подкрепа. Цената директно зависи от броя на пружинните блокове: колкото повече са те, толкова по-скъп е матракът.

Видове матраци. Пружинни матраци
Видове матраци. Пружинни матраци

Еднолицеви и двулицеви матраци

Еднолицевите матраци са оборудвани с удобен пълнеж и са подходящи за спане само от едната страна, а другата е покрита с траен устойчив на износване материал. Двулицевите матраци дават възможност за спане от двете страни. По принцип тези модели имат еднаква твърдост от двете страни, но има и изключения.

Видове матраци. Еднолицеви и двулицеви матраци
Видове матраци. Еднолицеви и двулицеви матраци

Матраци от мемори пяна

Този материал, както само име подсказва, е създаден да „копира“ точните извивки на тялото, за да предложи максимално удобство при сън. Матраците от мемори пяна са много удобни и предпочитани от голям брой потребители.

Топ матраци

Топ матракът е с по-малка дебелина и е предназначен за употреба с друг, основен матрак, чиито характеристики трябва да бъдат подобрени. Цената на тези матраци е значително по-ниска, но удобството, което предлагат е огромно.

Видове матраци. Топ матраци
Видове матраци. Топ матраци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *