11 практични и функционални идеи за обзавеждане на трапезария

Трапезария. 11 практични и функционални идеи за обзавеждане на трапезария

Как да направим атмосферата на трапезарията по-приятна и комфортна? Вероятно това е въпрос, който мнозина от вас си задават. Вероятно защото това помещение е едно от най-използваните в дома и винаги в центъра на вниманието. А понякога, за съжаление, може да се случи така, че дори и да обзаведете с много старание и любов вашата трапезария, да се окаже в последствие, че столовете, шкафовете, плотът или други елементи от декора не са достатъчно удобни или атмосферата като цяло не ви носи очакваната радост. Но, решение има.

Чрез преосмисляне на цветовите схеми, формите на мебелите, аксесоарите и декора, можете да дадете нов живот на вашата трапезария, създавайки не просто приветлива атмосфера, а комфортна като цяло среда, в която ви е приятно и се чувствате щастливи. За това ще ви помогнат някои практични и функционални идеи за обзавеждане на трапезария от специалистите.

Килимът добавя уют

Ако добавите към декорацията на трапезарията мек, пухкав килим, това определено ще я накара да изглежда много по-приятна и уютна. Това важи с особена сила за модерните минималистични интериори, където изчистените, гладки линии на декора притежават характерна строгост, която се нуждае от баланс.

Наблегнете на луксозните естествени нюанси, за да „стоплите“ атмосферата

За да се радвате на топла и светла трапезния, бихте могли да заложите на някой дизайнерски модел трапезна маса, например, изработена от естествено дърво. С такава маса просторната трапезария ще изглежда страхотно, особено ако й добавите удобни, модерни и едновременно с това елегантни столове.  Отлична идея е също така да изберете топли, естествени нюанси от кафяво-бежовата гама за декорация на стените. А меките подови настилки и специално подбраните в тон завеси ще завършат перфектно последния щрих.

Трапезария. 11 практични и функционални идеи за обзавеждане на трапезария
Трапезария. 11 практични и функционални идеи за обзавеждане на трапезария

Мека мебел

Ако искате държите на уютен външен вид на трапезарията си, не пропускайте да добавите и меки мебели към нейния интериор.

Компактни фотьойли с малка масичка за кафе като отделна зона или просто използвайте дивани с подходяща височина вместо столове за хранене. 

Ефектни шкафове с отворени полици

Друг начин да внесете допълнителен уют в строгата атмосфера на една модерна трапезария е да я обзаведете с ефектни шкафове с отворени полици, където да подредите ефектни декоративни елементи – вази, статуетки, свещници и всички останали дребни аксесоари, които ви допадат и които ще бъдат в синхрон с цялостната визия на помещението.

Организирайте зона за релакс до прозореца

Ако във вашата трапезария има достатъчно място, не пропускайте тази възможност и подредете красив кът за почивка, в близост до прозореца, за да си осигурите повече светлина и приятна гледка.  Подобна зона може да се превърне в любимото кътче за четене или други приятни дейности.

Използвайте зелени растения, за да облагородите атмосферата

Може да украсите трапезарията със зелени живи растения в саксии, за да повишите нейната привлекателност. Ако в стаята има твърде малко слънчева светлина, това не е причина да се отказвате. Много растителни видове виреят отлично и на сянка.

Вечеря до камината

В случай, че трапезарията ви е част от зонирано отворено пространство, комбинирано, например, с хол, бихте могли да разменяте понякога местоположението им. Поставете трапезната маса и столове пред камината и ще промените коренно цялата концепция на интериора по много оригинален начин. След време, ако желаете, отново можете да върнете старите позиции на мебелите, добавяйки и някой нов декоративен елемент към интериора за разнообразие. Ефектът от това ще е, че интериорът никога няма да ви омръзне, защото винаги ще изглежда различно.

Осветлението – един от най-важните моменти в декорацията

В днешно време осветените с дискретни лед светлини бюфети, витрини, етажерки и ниши са голям хит. Цветните декоративни светлини не само ще добавят оригиналност към цветовата палитра на трапезарията, но също така ще повишат и апетита на собствениците. Използвайте този трик и ще се убедите в добрите резултати. Това е прекрасен начин да стимулирате злоядите деца да се хранят по-добре.

Декоративна стена

Съживете декора на трапезарията, добавяйки цвят към стените. В момента пазарът предлага богато разнообразие от винилови стикери, които са страхотен начин да внесете повече индивидуалност в помещението и да го промените напълно с влагане на минимални средства. Виниловите стикери са евтини, но изключително ефектни. Освен това са и много устойчиви, затова си струва да помислите над идеята да ги използвате за да разнообразите декора на трапезарията.

Огледала

Огледалата са известни с това, че са в състояние визуално да разширят пространството, което ги превръща в чудесна опция за малките трапезарии. Могат да бъдат инсталирани навсякъде, включително и на вратичките на шкафчетата. Не е задължително дори да бъдат стандартни огледала, може да използвате и винилово огледално самозалепващо си фолио, особено, ако в жилището живеят малки деца, които биха могли да счупят огледалото и да се наранят.

Картини или фотоси на стените

Това е един очарователен начин за декориране на трапезарията, затова непременно го изпробвайте. Може да използвате ваши снимки, например такива, които сте правили по време на екскурзии и почивки, както и да изберете някои красиви платна от модерни художници или репродукции от старите майстори. Ограничения на практика не съществуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *