Как да направим коридора комфортен и уютен

Как да направим коридора комфортен и уютен

Коридорът или антрето в едно жилище са така да се каже „визитната картичка“ на дома, но, за съжаление, обикновено техният дизайн и декорация се пренебрегват от собствениците. Това е голяма грешка, още повече, че с помощта на някои изпитани трикове комфорта и уюта в коридора може да се постигне много лесно. Нека да видим кои са те.

Оригинални осветителни тела

Светлината е важен компонент във всяка стая и коридорът не прави изключение. Ако той е дълъг и тесен, едно осветително тяло най-често не е достатъчно. Интериорните дизайнери съветват да монтирате минимум една или две таванни лампи, плюс още един аплик, в близост до огледалото. Така ще направите коридора светъл и ще изглежда много по-просторен и красив.

Във стилово отношение, осветителните тела в златни, сребърни и други метални отблясъци са перфектен избор за интериори, решени в класически, романтичен или винтидж стил. Лампите, решени в строги геометрични фигури пък от своя страна ще подхождат идеално на минималистичния коридор.

Как да направим коридора комфортен и уютен
Как да направим коридора комфортен и уютен

Огледала

В коридора огледалото е задължителен елемент от декора. Всеки иска да се огледа добре в него, преди да излезе. Малко са обаче собствениците на жилища, които се решават да украсят коридора си с по-разчупени, дори екстравагантни модели огледала. Ако заложите на подобни модели, това ще придаде невероятно стилен и оригинален вид на вашия коридор. Може да се спрете на огледало в сложна форма или такова, с богато украсена рамка, която със сигурност ще предизвика удивлението на всеки гост!  

Арт закачалки

Разбира се, закачалките на стената са по-компактно и практично решение, в сравнение с големите, свободно стоящи на пода закачалки, но в просторните коридори последните ще се превърнат в ярък акцент от декора. Най-добрият вариант е да подберете такива закачалки, които съчетават функционалност и изкуство в едно. Ако искате да бъдете наистина оригинални, дори може да боядисате подходящо някоя най-обикновено стълба и да я използвате като вариант за съхранение на шапки, чадъри и обувки. Нужни са само интересни на вид кукички или други подходящи за закачане аксесоари. Колкото до обувките, те могат да се съхраняват върху декоративни плотове, закрепени върху двете противоположни стъпала/летви на стълбата.

Как да направим коридора комфортен и уютен
Как да направим коридора комфортен и уютен

Украсете стените

Ако се питате как да украсите стените на коридора, вариантите са безкрайно много – може да използвате декоративни пана, според сезона, например. Пазарът предлага богато разнообразие от такива, а може и да си ги изработите сами. Нуждаете се само от някаква подходяща плоскост – коркова, пластмасова, дървена или дори картонена подложка, върху която да залепите необходимите елементи. За зимата това са борови клонки, шишарки, снежинки, коледни чорапи или играчки, за пролетта – цветя и зеленина, за лятото предмети на морска тематика, а за есента – сухи цветя, житни класове и плодчета. Разбира се, винаги можете да изберете и други теми, които ви се струват привлекателни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *