Основни насоки за обзавеждането стаята на тийнейджъра

Тийнейджърската стая - Основни насоки за обзавеждането на стаята.

Децата растат бързо и докато се усетите, детската стая вече трябва да бъде трансформирана в „тийнейджърската стая“. При момичетата преходът може да бъде по-плавен, но с момчетата нещата стоят по друг начин. Едва ли считащия се за вече млад мъж ще бъде съгласен да живее в среда, подходяща за някое малко момченце. И в това няма нищо лошо – колелото се върти и от вчерашния малчуган вече няма и следа. Но преди да пристъпите към избора на дизайн за стаята на един тийнейджър, е важно да сте наясно с ключовите моменти при създаването на правилния декор. Да разгледаме основните правила.

Съответствие с общата палитра и стил на жилището

Обикновено родителите се стремят да декорират така детската стая, че интериорът да не е в разрез с общия стил и цветова схема на апартамента или къщата. Но също толкова често предпочитанията на самия млад мъж се различават значително от вкусовете на възрастните. Как да намерим компромис в този случай?

Ако стаята е изолирана, няма нищо лошо младежът да подреди и украси собствената си територия по свой вкус. Съществуват няколко добри възможности.

Първата от тях е тийнейджърската стая да отговаря по стил на другите помещения в дома, но да е с различна цветова схема. Както и обратното – да съвпада с общата цветова схема, но да е решена в различен стил. (Прочети още за твоят дом.)

Вторият вариант е да се заложи творчески декор, изработен собственоръчно от собственика. Мебелирайте стаята според вижданията си, но оставете на младежа място за себеизразяване. Това може да бъде свободна стена, върху която да подреди любими плакати, коркова дъска, където да закача различни важни за него неща или етажерка, върху която гордо да съхранява колекциите си.

Третата опция е да обособите чрез лека преграда /параван, декоративна стана или мебели/ отделно пространство, което момчето да подреди както си иска, а основните зони – на леглото и бюрото, да подредите вие, както сметнете за добре.

Тийнейджърската стая - Основни насоки за обзавеждането на стаята.
Основни насоки за обзавеждането стаята на тийнейджъра

Насоки за обзавеждане на тийнейджърска стая

Ако декорът на стаята на един 10-12-годишен тийнейджър все още може да съдържа известни препратки към детството, то за момче на възраст между 13 и 16 години това е неприемливо. А стаите на по-големите тийнейджъри /18-19-годишните/ пък вече не бива да се отличават по нищо от класическата ергенска квартира.

Преди да помислите за оформлението и зонирането на интериора, трябва да вземете решение за функционалното обзавеждане. Ето какъв е задължителният минимум от мебели за стаята на тийнейджър:

  • Легло
  • Работно място /бюро/
  • Гардероб или скрин
  • Секция или шкафове за книги, училищни пособия 
  • Място за излагане на мини-колекции и предмети, свързани с различни хобита  – етажерки, рафтове, витрини

Светлината в тийнейджърската стая Красивият и хармоничен декор в стаята на един тийнейджър е невъзможен, без да се вземе предвид нивото на естествената светлина. Точно от това зависи изборът на цветовете на мебелите и декоративните предмети. Ако дневната светлина е оскъдна, монтирайте достатъчно осветителни тела, които да компенсират този недостатък. Избирайки подходящите елементи от декора, вземете под внимание и фактът, че огледалата, металните и лъскавите повърхности правят помещенията да изглеждат по-светли.

Тийнейджърската стая - Основни насоки за обзавеждането на стаята.
Тийнейджърската стая – Основни насоки за обзавеждането на стаята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *