Как да създадем кът за медитация на работното място

Как да създадем кът за медитация на работното място

Чувствате ли се изнервени и напрегнати по време на работа? Защо тогава не пробвате да възстановите баланса с изграждането на свой собствен кът за медитация на работното място. Няма значение дали искате да се отървете за момент от някой досаден колега или просто да се възстановите психически от поредната трудна задача, при всички случаи кътчето за медитация е вашето спасение. Може би повечето от вас смятат, че създаването на такова местенце е невъзможно. Предвид факта, че не сте си у дома, а на работа, това опасение е донякъде оправдано.

Но защо не се огледате все пак!

Може би във вашия офис има някое тихо място, което можете да превърнете в спасителен оазис. Ето няколко полезни стъпки за създаване на собствен кът, където да потърсите спасение, когато усетите, че „чашата на търпението“ е на път да прелее. Психолозите дори са на мнение, че подобни ежедневни занимания ще ви помогнат напълно да забравите за стреса на работното място. Освен това, умът ви ще се изпълни с положителни емоции, а всички знаем, че точно това е едно от най-важните условия за успех.

Как да създадем кът за медитация на работното място
Как да създадем кът за медитация на работното място

Няколко лесни стъпки за създаване на кът за медитация

Вашият кът за медитация на работното място трябва да бъде избран внимателно според следните показатели:

  • Това трябва да бъде някое тихо място, където да можете да прекарате около пет минути, без да ви безпокоят.
  • Добре е, ако мястото е украсено с естествена зеленина. Най-новите тенденции по отношение декора на офисите,  са свързани с изграждането на вътрешни градини, предимно вертикален тип. Разбира се, ако интериорът на вашето работно място не разполага с такава площ, няма нищо страшно – винаги можете да добавите няколко саксии с растения, нали?
  • Вашият кът за медитация трябва да разполага с удобно място за сядане. Ако не сте от щастливците, които имат честта да работят заобиколени от модерни, ергономични столове и дивани, не се отчайвайте. Необходимо е само да си осигурите някоя мека възглавница. С нейна помощ, ще можете да превърнете в меко кресло дори и най-твърдия стол или пейка.

Осигурете си подходящ музикален фон

Колкото до подходящите звуци, най-добре ще бъде да си осигурите слушалки. Те не само ще ви изолират от шума в офиса, но ще ви дадат възможност да се наслаждавате на релаксиращи звуци по време на медитацията – например, може да изберете звук от плискащи се морските вълни или птичи песни. Задължително изключете телефона си по време на медитацията.

Ароматите помагат за възстановяване на душевното равновесие

Ароматите по време на медитация могат да се окажат много полезно средство за успешно пренасяне в един мирен и спокоен свят. Хубавото е, че пазарът предлага голямо разнообразие от възможности – от ароматни пръчици или свещи, до благовонни масла. Една малка капчица ухание, поставена от вътрешната страна на китките, на шията или зад ушите, може да свърши чудеса. Ако не ви харесва тази идея, просто използвайте уханието на свежи цветя.

Ароматите помагат за възстановяване на душевното равновесие
Ароматите помагат за възстановяване на душевното равновесие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *