Какво е нужно за да заблести твоят дом в нова светлина?

Какво е нужно за да заблести твоят дом в нова светлина?

Всеки иска да живее в модерен и подреден дом. Но не всеки е наясно как може бързо и лесно да постигне перфектни резултати в това отношение. И така, нека да хвърлим повече светлина по този въпрос и да определим най-важните аспекти от дизайна, които ще направят вашето жилище удобно, красиво и уютно.

Избор на интериорен стил за твоя дом

Преди да пристъпите към същинската работа по реновиране на дизайна, помислете за стила. Харесва ли ви сегашния или бихте искали да го смените с друг. Имайте предвид, че стилът е от съществено значение и влияе изключително много върху цялостната атмосфера. Може би ви харесва романтиката, която излъчва модния в момента Винтидж? Или си падате по високите технологии и искате да обновите дома си в стил Хай Тек? Може също да заложите и на актуалния минимализъм, който скоро няма да излезе от мода. Всичко това трябва да се реши преди покупката на мебели и избора на цвят и текстури. Защото те се избират именно на база интериорния стил.

Избор на мебели за твоя дом

Ако старите мебели вече са ви омръзнали или са се похабили и имат нужда от смяна, значи е време да помислите за нови. В момента на пазара се предлага огромно разнообразие на мека мебел, скринове, шкафове и друга мебелировка. Така че едва ли ще изпитате затруднение да намерите това, което ви е необходимо. За предпочитане са мебелите с по-малък обем, които дават възможност пространството в дома да изглежда по-просторно и по-светло. Мебелите трябва също така да бъдат подбрани в съответствие с интериорния стил, на който сте заложили и да си хармонизират в цветово отношение с цялостния дизайн. Изберете качествени продукти, които ще ви служат дълго време и избягвайте да се подвеждате по ниските цени. Обикновено после всички съжаляват за такива покупки.

Какво е нужно за да заблести твоят дом в нова светлина?
Какво е нужно за да заблести твоят дом в нова светлина?

Избор на цветова схема за твоя дом

За влиянието на цветовете е изписано много. Тук ще споменем само, че дори и да не осъзнавате, те подсъзнателно влияят върху психиката ви и затова към избора на цветова схема следва да се подходи със специално внимание. Обикновено се препоръчват по-спокойните нюанси, най-вече в бежовата гама, защото те имат способността да внасят усещане за спокойствие и уют. Освен това се съчетават перфектно с дървени мебели, а повечето производители днес предлагат точно такова обзавеждане. Ако искате да постигнете цветово разнообразие, може да изберете цветова схема, различна за всяка стая. Това ще добави визуален интерес и ще направи жилището да изглежда много интересно. Като избор за интериорни цветове се препоръчват най-вече светлите тонове, но не по-малко атрактивно могат да изглеждат помещенията, решени в драматични контрасти. Като цвят за големите повърхности – стените и подовата настилка са подходящи тоновете от жълто-оранжевата гама, както и тези, в синьо-зеления спектър.

Обикновено се залага на бледи, пастелни нюанси, които изглеждат чудесно като фон. За цветовете на дребните детайли и аксесоари се мисли най-накрая, според облика, който сте успели да придадете. В случай, че се е получила твърде еднообразна обстановка, винаги можете да добавите дребни, ярки детайли, за да внесете повече цвят и да повдигнете градуса на настроението.

Избор на осветление за твоя дом

За да обновите жилището и да блесне то в нова светлина, важно е да инсталирате подходящите светлинни източници. Имайте предвид, че тъмното жилище изглежда мрачно и неуютно, затова е добре да заложите на по-голям брой осветителни тела, които да изпълняват различна функция и да се използват в различни ситуации. Основното осветление в което и да било помещение се осигурява от стандартно осветително тяло на тавана. Може да изберете полилей или лампион, в зависимост от пространството – веднага ще направим уточнението, че полилеите са осветителни тела, които включват повече източници на светлина, докато лампионите имат само едни. В случай, че стаята, която обзавеждате е голяма, по-добрият вариант е да се заложи на полилей. Можете да намерите ефектни модели във всеки един стил.

Освен основното осветление на тавана, е добре да се монтират и допълнителни източници на светлина. Така например, класически вариант е да се постави лампа точно над масата за хранене. Става дума за така нареченото работно осветление, което има за цел да подсигури комфорта ви при извършване на конкретни дейности. За банята подобно работно осветление е лампата над огледалото. Влизайки в помещението, вие включвате веднага основния източник на светлина, монтиран на тавана. Ако обаче започнете да се бръснете или пък гримирате на огледалото, той няма да е достатъчен, за да обезпечи комфортната и безопасна работа. Тогава на помощ идва допълнителното осветление – лампа, монтирана в близост, която ще ви позволи да се справите по-добре с конкретната задача.

Друг вид осветление е декоративното.

Неговата роля също е важна. Използва се като декоративен акцент, за да осигури уют и да направи обстановката по-ефектна. Най-често декоративното осветление се постига с помощта на по-малки, но много атрактивни източници на светлина – лед крушки или лед ленти в най-разнообразни форми и размери. Но, ако предпочитате, може да използвате и стандартна бяла или жълта светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *